#4. Άγγιξε τους ανθρώπους που αγαπάς
Μπορεί, εν μέσω πανδημίας, οι αγκαλιές και τα τρυφερά αγγίγματα να θεωρούνται συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, αυτό όμως δεν ισχύει πάντα και για όλους.
Όσο ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, όσο προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από οποιαδήποτε πιθανή έκθεση στον ιό, όσο σεβόμαστε τα μέτρα προστασίας, τόσο τα σφιχταγκαλιάσματα μπορούν να διεκδικούν χώρο στην καθημερινότητα με τους αγαπημένους μας. Σε κάθε περίπτωση, η επαφή βοηθάει. Όταν αγκαλιάζουμε ένα άτομο απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης. Σύμφωνα με έρευνες, πέντε αγκαλιές τη μέρα για τέσσερις εβδομάδες τείνουν να αυξάνουν την αίσθηση της ευτυχίας!
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αγκαλιά που βοηθάει. Ένα χάδι, ένα άγγιγμα στον ώμο ή το κράτημα του χεριού μπορούν, επίσης, να ικανοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο την ανάγκη μας για ευτυχία και να μειώσουν την αίσθηση του πόνου όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με οδυνηρές καταστάσεις.
Σε ένα πείραμα συμμετείχαν παντρεμένες γυναίκες, στις οποίες γινόταν καταμέτρηση των εγκεφαλικών κυμάτων, ενώ τις είχαν προειδοποιήσει ότι επρόκειτω να τους κάνουν μικρά ηλεκτροσόκ. Κατά την αναμονή των ηλεκτροσόκ, ο εγκέφαλος των γυναικών λειτουργούσε σαν να πονούσαν. Σε μία ξεχωριστή μέτρηση, κατά την οποία οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι του συζύγου τους, ο εγκέφαλος έδειξε μικρότερη δραστηριότητα στην περιοχή που ελέγχει τον πόνο. Με άλλα λόγια, η απειλή του ηλεκτροσόκ φάνηκε να έχει μικρότερη επίδραση πάνω τους.
Στην παρούσα φάση, λοιπόν, θα συνιστούσα: «Αγκαλιαστείτε αληθινά με πρόνοια και φροντίδα για εσάς και τον άνθρωπο δίπλα σας!». Σε κάθε άλλη συνθήκη θα διατύπωνα την προτροπή μου αλλιώς: «Αγκαλιαστείτε όσο πιο σφιχτά, αληθινά και με διάρκεια αντέχετε!».
Πηγές:
Korb, A. (2015). The upward spiral: Using neuroscience to reverse the course of depression, one small change at a time. New Harbinger Publications.